CASE OARBE

Plimbându-mă în zona centrală din Bucureşti, am observat un nou tip de casă: casa „oarbă”. Nu este vreun termen de specialitate și nu se referă la pereții de tip calcan, ci este vorba despre acele case vechi tip vagon, în general doar pe nivelul parterului, amplasate în lungul terenului și care au o fațadă îngustă cu două ferestre (de foarte multe ori), care dau către stradă. Sunt foarte multe asemenea case: unele mai simple, altele mai bogat ornamentate. Ele sunt Bucureștiul vechi, nu al celor bogați, ci Bucureștiul oamenilor de rând, al comercianților, negustorilor, al celor mulți, care trăiau în ceea ce a fost „Micul Paris”.

casa tip vagon, ferestre reflexive

Dar vremurile lor de glorie au trecut. Este un adevăr trist: pentru omul de azi, casele vagon nu mai reprezintă o soluție viabilă: sunt prea înguste, nu au baie, intri dintr-o cameră în alta. Și așa începe transformarea lor, încep micile modficări făcute pentru că ele să răspundă noilor noastre nevoi. Am văzut multe soluții interesante, cred că unele dintre proiectele mele preferate pornesc tocmai de aici: din încercarea de a salva ceva vechi, modernizându-l fără a-l distruge.Din păcate nu se întâmpla aşa de cele mai multe ori.

Aşa apar casele „oarbe”, case cărora le-au fost astupate geamurile de la stradă. Într-un fel, pot să îmi explic această alegere: camera are o altă fereastră și în curte și de aceea locuitorii au ales să o păstreze pe aceasta poate din economie, poate de frica hoților sau a curioșilor care se pot uita de pe stradă în casă, poate de teamă că geamurile lasă mai ușor să pătrundă frigul și ultima ar fi că este greu de mobilat o cameră cu atât de multe ferestre. Și uite așa, o decizie rațională mutilează o întreagă casă, rămânând spre stradă doar forma fostelor ferestre, umplute acum cu cărămizi, asemănătoare unei case părăsite care s-a întors cu spatele către restul lumii.

amenajari exterioare, geamuri reflexive

Dincolo de aspectul exterior, şi la interior lucrurile stau la fel de prost – camere lungi, fără lumină şi cu privelişte doar către o curte interioară.

Amenajarile exterioare  însă, pot fi făcute şi altfel, pentru a lăsa ferestrele la locul lor şi eventual a înlocui doar tâmplăria veche.

Ar fi frumos să scăpăm de clișeul care spune că ferestrele aduc frigul în casă. Există acum suficiente sisteme performante care să rezolve această problemă (și poate ar fi bine de știut că în toate țările nordice, din lipsa soarelui, ferestrele se fac cât mai mari și iernile lor sigur sunt cât se poate de friguroase).

Dacă nu vrem ca din afară să se poată vedea înăuntru putem colanta geamul pentru mai multă intimitate sau să folosim un geam reflexiv (oglindă), fumuriu, mat sau chiar ornamental, care oferă avantaje precum intimitate, o pătrundere redusă a luminii, respinge emisiile de ultraviolete (precum cel fumuriu) și personalizează o locuința.

Dacă mobilarea interiorului reprezintă o provocare, golul ferestrelor se poate folosi ca şi o nişta în perete. Mai ales ca pereţii caselor vechi sunt destul groşi pentru a permite asta. Astfel, se pot pun niște polițe și astfel se improvizează o mică bibliotecă luminoasă, care ar avea un efect interesant cu lumina din spate.

Şi uite aşa, ferestrele rămân la locul lor, ca ochi deschişi către lumina soarelui.

—————————————————————-

Alina Vilcu este architect la firma PIANO:TERRA din 2005, dupa 5 ani de experienta in publicitate.

Arhitectura continua natural advertising-ul, fiind doua domenii unde emotionalul si rationalul se intrepatrund si lucreaza impreuna pentru a creea un rezultat functional si frumos.

Alina considera ca actul de creatie asumat si coerent poate fi pus in practica indiferent de marimea sau complexitatea proiectului  si pune mare pret pe componenta ecologica in toate alegerile pe care le face.

In portofoliul PIANO:TERRA se regasesc lucrari din zone diferite: de la amenajari, la proiectare cladiri civile, pana la design de obiect sau publicistica.

—————————————————————-

sursa foto: PIANO:TERRA

5 comments to CASE OARBE

 • Lumina : o resursă gratuită | Cristian Iosub  says:

  […] trebuie sa stai intr-o casa cu geamurile acoperite, sau mai rău, fara ferestre. Gealan a scris un articol destul de interesant pe tema caselor […]

 • Poti sa nu vezi | Simplu de Tot.com  says:

  […] trai intr-o casa fara ferestre ? Sau nu neaparat fara, ci doar acoperite.Nu stiu. Doar daca ar fi o provocare . Insa nu stiu cat. ar fi ideea unui buncar care mi-ar fi de ajutor atunci cand va veni tot mai […]

 • Lipsa ferestrelor | Ce Blog  says:

  […] Imaginea casei oarbe gasita […]

 • […] material despre casele “oarbe” pe blogul celor de la Gealan. Dap, cei cu termopanele […]

 • ioana mandru  says:

  Buna,

  Ma inspira foarte mult fotografiile, si casele „oarbe” unde le gasesc?

  Multumesc

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>